Broskvový koláč s práškovou šťávou je nádherně měkký, vlhký koláč s křupavou kůrkou

Publikováno v

AutorDenise

Broskvový koláč s práškovou šťávou

Dorty

Tato verze s práškovou šťávou je lahodnou variací na klasiku, která kombinuje esenci broskví s měkkým těstem a křupavou moukou.

Cuca, koláč tradičně spojovaný s kuchyní jižní části země, je sladkostí, která zahřeje u srdce a připomene vám hezké chvíle s rodinou.

Broskvový koláč je vynikající volbou k večerní čerstvě uvařené kávě nebo jako součást snídaně. Je to jednoduchý a snadný recept na přípravu. Pokud máte rádi broskve a milujete cuca, určitě si na této verzi pochutnáte.

Složení

Na těsto:

  • Na těsto: 4 žloutky
  • 1 kopeček práškového džusu s broskvovou příchutí
  • 2 šálky cukru
  • 3 lžíce margarínu
  • 1 šálek mléka
  • 2 šálky pšeničné mouky
  • 4 vaječné bílky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • Na farofu:

Pro přípravu margarínu:

  • 5 polévkových lžic margarínu
  • 1 šálek pšeničné mouky
  • 1 šálek cukru

Instrukce

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte středně velkou formu margarínem a vysypte moukou.
  2. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem, práškovou šťávou a margarínem dohladka. Přidejte mléko a mouku a po každém přidání dobře promíchejte.
  3. V jiné míse ušlehejte bílky do tuha. Bílky a droždí opatrně vmíchejte do těsta.
  4. Těsto nalijte do připravené formy.
  5. Na farofu smíchejte margarín, mouku a cukr konečky prstů, až vznikne drobivá směs. Rozetřete farofu na těsto.
  6. Pečte asi 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá.
  7. Nechte koláč 10 minut vychladnout ve formě a poté jej přeneste na mřížku, aby zcela vychladl.

Vychutnejte si broskvovou cucu, lahodný tradiční dezert s neuvěřitelnou strukturou a neodolatelnou chutí. Je ideální k snídani nebo odpolední svačině, k níž si můžete dát šálek horké kávy. Tento recept je jednoduchý a snadný na přípravu, ale výsledkem je úžasně měkký, vlhký koláč plný chuti!

Broskvovou cucu je dobré připravovat v době sklizně broskví, obvykle na jaře a v létě, kdy jsou broskve nejčerstvější, nejšťavnatější a nejchutnější. Broskvová cuca se skvěle hodí k podávání při zvláštních příležitostech, jako jsou Velikonoce, narozeninové oslavy, rodinné grilování nebo prostě jako chutná svačinka na slunečné odpoledne.

Související příspěvky